FoRuMGiZeMLi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FoRuMGiZeMLi


 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
ForumqizemLi Son KonuLar
Konu Yazan GöndermeTarihi
Çarş. Şub. 04, 2009 4:55 pm
Cuma Ocak 30, 2009 11:45 pm
Cuma Ocak 30, 2009 11:42 pm
Cuma Ocak 30, 2009 8:54 pm
Cuma Ocak 30, 2009 8:53 pm
Perş. Ocak 29, 2009 10:17 pm
Perş. Ocak 29, 2009 10:15 pm
Perş. Ocak 29, 2009 10:14 pm
C.tesi Ocak 17, 2009 10:23 pm
Salı Ocak 13, 2009 2:44 pm
Salı Ocak 13, 2009 2:44 pm
Ptsi Ocak 12, 2009 10:26 am
C.tesi Ocak 10, 2009 11:41 am
Cuma Ocak 09, 2009 7:29 pm
Cuma Ocak 09, 2009 7:29 pm

[hide] [hide] [hide] [hide]

Kadın ile erkek arasında caiz olmayan durumlar nelerdir?

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
garib
qeLişmiş üYe
qeLişmiş üYe
garib

Cinsiyet:Erkek
Burç:
Hayvan:
Yaş : 44
Kayıt tarihi : 15/09/08
Mesaj Sayısı : 526


Kadın ile erkek arasında caiz olmayan durumlar nelerdir? Vide
MesajKonu: Kadın ile erkek arasında caiz olmayan durumlar nelerdir? Kadın ile erkek arasında caiz olmayan durumlar nelerdir? Icon_minitimeSalı Eyl. 16, 2008 2:27 am

1- Müslüman kadının giyim şekli ve bakılması haram olan yerleri

İmam Serahsî bu nakilden sonra, kadının giydiği elbise çok ince de olsa yine aynı hükmü taşır, şeklinde bir açıklama getirir. Daha sonra da, "Giyindiği halde açık" olan mealindeki hadisi kaydeder ve şöyle der: "Bu çeşit bir elbise şebeke (ağ) gibidir, örtünmeyi temin etmez. Bunun için yabancı erkeklerin bu şekilde giyinmiş bir kadına bakması helâl olmaz."5

Elbisenin şeffaf olmasındaki ölçü, tenin rengini belli etmesidir. Dışarıdan bakıldığı zaman elbisenin altından insanın teni görünüyorsa, elbise ince de olsa, kalın da olsa böyle bir elbise ile örtünme gerçekleşmiş olmaz. Bu mesele Halebî-i Sağir'de şöyle belirtilir: "Elbise altını, tenin rengini belli edecek şekilde ince olursa, bununla avret yeri örtülmüş olmaz. Fakat kalın olsa da, uzva yapışsa ve uzvun şeklini alsa (uzvun şekli görünür hale gelse), bu durumda örtünme hasıl olduğu için men edilmemesi gerekir, namaz caiz olur.6

2- Kadının sesi hangi hallerde haram olur?

Bizim de katıldığımız hükmü Faruk Beşer Hoca veciz bir şekilde şöyle dile getirir:

“Kadın her şeyiyle olduğu gibi sesiyle de çekici, büyüleyici ve tahrik edicidir ve aslında bu onun çirkin olduğunu değil, güzel olduğunu gösterir. Birer nimet demek olan çekici yönlerini, bu arada sesini fitneye sebep olmak ve tahrik etmek için kullanırsa, yani konuşmasını kırıla döküle ve kadınsı biçimde yaparsa, ya da nağmeli sözlerle normal konuşurken zaten tahrik edici olan sesini daha da etkileyici hale getirirse, sesi avret olduğundan değil de, fitneye sebep olacağından haram olur. Vakarlı ve karşısındakine ümit kestirici edayla konuşursa haram olmaz.6

Bu daha çok toplu taşıma araçları, toplantı ve resmi yerler gibi kalabalık ortamlarda söz konusu olabiliyor. Burada da zaten zaruret olmasa, bir iş meselesi bulunmasa ne orada hazır olur ve ne de oturur. Hepimizin bildiği bir nokta da şudur ki: Tesettürlü olan bir hanım tesettürünü sadece giyinmekle değil, aynı zamanda kendi konumunu da muhafaza ederek tesettürün gereklerini yerine getirmiş olur.
İzzetini, vakarını, iffetini, haya ve ağırbaşlılığını her vesile ile hissettirmeli ki, gerçek mânâda tessettür içinde bulunmuş olsun. Çünkü, “Haya güzeldir, ancak hanımlarda daha güzeldir” gerçeği tesettürün haya ile süslenmesini hatırlatmaktadır


Son olarak zamanımızın müfessirlerinden Muhammed Ali es-Sabûnî’nin yorumuna yer verelim:

“Açıkça görüldüğü gibi, eğer fitneden emin ise kadının sesi haram olmaz. Ancak, erkeklerin, kadınları fitne ve fesada götüren hallerden uzak tutmaları gerekir.”7


6 Hanımlara özel ilmihal, 314.
7 Tefsîrü Âyâti’l-Ahkâm, 2: 167.
Mehmed Paksu Aileye Özel Fetvalar

ayrıca : https://forumqizemli.yetkin-forum.com/yslam-ve-guncel-hayat-f72/kadynyn-sesi-haram-my-t942.htm



3- Yalnız kalmak ve dokunmak:



Bir erkeğin kendisine nikâhı düşebilen yabancı bir kadınla; bir kadının da baba, kardeş ve amcaları gibi mahremleri sayılan erkeklerin dışında diğer erkeklerle tokalaşması caiz görülmemektedir. Bu hususta Resul-i Ekrem Efendimizin (a.s.m.) nasıl hareket ettiği bizim şaşmaz bir ölçü durumundadır. Efendimiz, kendisine bîat için gelen Sahabî hanımlara şöyle buyurmuşlardır:

“Ben kadınlarla tokalaşmam. Benim yüz kadına söylediğim söz bir kadına söylediğim söz gibidir.”1

Hz. Âişe Validemiz (r.a.) ise Resulullah'da (a.s.m.) gördüğünü şöyle nakletmektedir:

“Resulullahın (a.s.m.) mübarek eli hiçbir yabancı kadının eline kesinlikle değmedi.”2

Hadislerdeki ölçü bu şekilde belirtilmektedir. Bundan dolayı gerek iş hayatında, gerekse ailevî münasebetlerde ve bazı merasimlerde erkeğin kendisine yabancı bir kadınla veya bir kadının yabancı bir erkekle tokalaşması hususunda bir ruhsat bulunmamaktadır. Ayrıca bu bir zaruret de değildir.

Yani, “Bu zaruri bir haldir” diye insan gönül rahatlığı içinde bu yasağı işleme yolunu zorlayamaz. “Zaruret”, ancak insanın “muztar” halde kaldığı, haram olan o şeyi yapmadığı zaman canına, malına ve namusuna bir zarar gelebilecekse ve bu durum da kuvvetli bir ihtimalle tahmin ediliyorsa, ancak o zaman yapılır.

Yoksa her akla gelen sıkıntılı bir hal, her karşılaşılan âcil ve ânî bir durumda “Bu zarurettir” diyerek haram olan bir şeyi yapmak ve tatbik etmek gerekir ki, bu, suiistimali netice verir. O zaman her önüne gelen kendi ölçülerine göre bir “zaruret” bahanesi ileri sürer, böylece bütün mahzurlu şeyler mübahlaşıverir.

Halbuki mesele böyle değildir. Zaruret ancak meşru çerçeve içinde kalmanın imkânsız olduğu hallerde sözkonusu olabilir. Bir Müslüman, sosyal münasebetlerine zarar vermeden meşru daire içinde kalabilir, yaşayabilir. Öyle ise, “zaruret mecburiyet” prensibini hatıra getirerek erkeklerin nâmahrem olan kadınlarla, kadınların da yabancı erkeklerle tokalaşmasının bugün artık zaruret gerekçesiyle tatbik edilmesinin haklı bir dayanağını bulmak pek o kadar kolay değildir.

Çünkü, böyle bir zaruret yoktur. İnsan yapmadığı zaman ne canına, ne malına, ne de namusuna bir eksiklik ve zarar gelmez. Çevrenin garip karşılayacağı ihtimalinin, kişinin yabancı kadınla tokalaşmadığı an medenî münasebetlerde bir eksiklik olacağı telâkkilerinin, dikkatleri üzerine çekerek “gerici, yobaz” olarak karşılanmanın haklı sebeplerini bulmak mümkün olmasa gerektir.

Bununla beraber, şayet kişi kendisini mecbur hissediyorsa, tokalaşmayı bir günah olarak bilir de yaparsa, mesuliyetini peşin olarak kabul etmiş olduğundan yine haram işlemiş sayılır. Fakat “Bunda bir mahzur yoktur” diye düşünürse, haramı helâl olarak görmüş olacağından ağır bir vebal altına girmiş demektir.

Bu arada şunu da hatırlatalım: Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur. Çünkü, arada hissî bir mahzur kalmamış bulunmaktadır. Ancak erkek kaç yaşında olursa olsun, isterse seksen-doksan yaşında bulunsun, haramlık devam etmektedir.


1 Neseî, Bîy’a: 18; İbni Mâce, Cihad: 43.
2 Buharî, Ahkâm, 49; İbni Mâce, Cihad: 43.

Mehmed Paksu Aileye Özel Fetvalar

Karşı cinsle el ele gezmek zina mıdır, sevgilimle telefonla konuşabilir miyim?



El ele dolaşmak zina değildir. Ancak göz zinası el zinası gibi mecazi zina vardır. Bunlar normal zina gibi değilse de yine de günahtır.

Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Her göz zanidir. Şurası muhakkak ki, kadın koku sürünür, sonra da (erkek) cemaate uğrarsa o da zaniyedir."

(Râvi Ebu Musa) Tirmizi, Edeb 35, (2787); Ebu Davud, Tereccül 7, (4174, 4175); Nesai, Zinet 35, (8, 153)

Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "İki göz zina eder. İki el, iki ayak da zina ederler. Fert de zina eder."

Ravi: Hz. İbni Abbas (r.anhüma) (Ramuzül Ehadis)

Göz zinası veya düşünce zinası tabirleri zinaya sebeb olan durumlar için kullanılır. Haramın mukaddemesi haram vacibin mukaddemesi de vacibdir. Bunun gibi zinanın mukaddemesi de bir nevi zina gibi tabir edilmiştir. Göz zinası normal zina gibi değildir. Göz zinası da haram olmakla beraber normal zina gibi aynı derecede bir günah değildir
Sünnette bu hususta iki yol görüyoruz. Birisi, kişinin güvendiği bir kadını evlenmek istediği bir kıza bakması için göndermesidir. Enes bin Mâlik’in bu konuda şöyle bir rivayeti vardır:

“Resulullah (a.s.m.) Ümmü Süleym’i bakması için bir kadına göndermiş, ‘ayak üstlerine bak, ağzını kokla’ buyurmuşlardır.” Bu isteklerden gaye, bacaklarının düzgün olup olmaması, diğeri de ağız kokusunun olup olmadığıdır.1

Bu mesele iki taraflıdır, yani aynı husus kadın için söz konusudur. Evlenecek kız da, evlenme niyetinde olduğu erkeğe birisini göndererek, aradığı özellikler neyse onu öğrenebilir.

Evlenecek tarafların birbirini araştırmasının sünnetteki diğer bir şekli de doğrudan birbirlerini görmeleridir. Bunda erkek evleneceği kızın yüz ve beden güzelliğini öğrenir. Burada ancak yüzüne, ellerine ve boyuna bakabilir. Yüz güzelliğe, eller zerafete ve hayra delalet eder. Boy da uzunluk ve kısalığı hakkında kanaat verir.

sevgilimle telefonla konuşabilir miyim

Bu meselede Peygamberimizin bizzat verdiği ruhsat vardır.
Ebû Humeyd’in rivayetine göre Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır:
“Sizden biriniz bir kadınla evlenmek istediğinde ona bakmasında bir sakınca yoktur. Ancak evlenme niyetiyle bakması caizdir. Bunu baktığı kadın bilmese de hüküm değişmez.”2

Hattâ bu hususu Sevgili Peygamberimizin (a.s.m.) teşvik ettiğini de görüyoruz. Şöyle ki:
Muğîre bin Şûbe bir kadınla evlenmek istiyordu. Peygamberimiz (a.s.m.), ona, “Git, onu gör. Zira görmek, aranızda âhenk olması bakımından daha iyidir.”3

Bir başka hadis-i şerifte de Peygamberimizin nasıl yol gösterdiğini öğreniyoruz:
“Sizden biriniz bir kadınla evlenmek istediği zaman onunla evlenmesini teşvik edici özelliklerine bakabilirse baksın.”4

Bu hadis-i şerifler bakmanın lüzumunu, faydasını ve hikmetlerini anlatıyor. Bakma ve görüşme esnasında bazı sınırlamalar da vardır. Birincisi görüşme yeri ile alakalıdır. Bu meseleye şu hadis-i şerif ışık tutuyor:

“Sizden kim Allah’a ve âhiret gününe inanıyorsa, yanında mahremi olmayan bir kadınla başbaşa kalmasın. Zira bunu yaparsa üçüncüleri şeytan olacaktır.”5

Bunun için evlenmek düşüncesiyle görüşecek olan tarafların yanında mutlaka üçüncü bir şahıs hazır olmalıdır. Aksi halde “halvet” olarak tabir edilen “başbaşa yalnız kalma” söz konusu olur ki, bu caiz değildir. Bu görüşmenin içine konuşma, sohbet etme, tarafların birbirlerinden talep ve isteklerini dile getirmeleri de mümkündür. Çünkü gerek konuşmadaki tutukluk veya kekemelik, gerekse ses tonu; tarafların düşünce ve kültür seviyeleri daha çok konuşunca açığa çıkar.

Bu görüşme ve konuşmalardan bir müddet sonra tarafların birbirleri hakkındaki kanaat ve intibaları belli olur. Çok geçmeden kararlarını bildirirler. Dinî müsaade bir defalık görüşme için vardır. Üç-beş defa görüşme hem ciddiyetten uzaktır, hem de kurulacak ailenin sağlığı açısından bir faydası yoktur.

Bu meseleye Şâfiî mezhebinin bakışı aile müessesesinin vakar ve ciddiyetini göstermesi bakımından dikkat çekicidir. Evlenmek isteyen kişinin, talip olmadan önce kıza bakması gerekir. Bundan kızın ve ailesinin haberinin olmaması lâzımdır. Bu şekilde davranmak kızın ve ailesinin şerefi açısından daha münasiptir. Eğer kızı beğenirse talip olur, böylece kız da, ailesi de incinmemiş olur. Makul ve tecrübeye şayan olan görüş de budur. Kızın izni olsun olmasın, bakmanın caiz olduğunu gösteren hadis-i şerifler de bu görüşü teyid etmektedir.6

Nikâha kadar bundan sonraki görüşmelerde, herhangi yabancı bir kadına bakmada olduğu gibi, şehevî bir duygu taşımamak kaydıyla bakmakta bir mahzurun olmadığı açıktır.

1 Hâkim, el-Müstedrek, 2: 166.
2 Neylü’l-Evtâr, 6: 110.
3 Neseî, Nikâh: 17.
4 Hâkim, el-Müstedrek, 2: 165.
5 Buharî, Nikâh: 111.
6 İslâm Fıkhı Ansiklopedisi, 9: 24.

Mehmed Paksu Aileye Özel Fetvalar
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.betulay.eniyiforum.org/
SerSery_Rap
Administratör
Administratör
SerSery_Rap

Cinsiyet:Kadın
Burç:
Hayvan:
Yaş : 29
Kayıt tarihi : 08/07/08
Mesaj Sayısı : 5381


Kadın ile erkek arasında caiz olmayan durumlar nelerdir? Vide
MesajKonu: Geri: Kadın ile erkek arasında caiz olmayan durumlar nelerdir? Kadın ile erkek arasında caiz olmayan durumlar nelerdir? Icon_minitimeSalı Eyl. 16, 2008 11:59 am

süper saol
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://forumqizemli.yetkinforum.com
garib
qeLişmiş üYe
qeLişmiş üYe
garib

Cinsiyet:Erkek
Burç:
Hayvan:
Yaş : 44
Kayıt tarihi : 15/09/08
Mesaj Sayısı : 526


Kadın ile erkek arasında caiz olmayan durumlar nelerdir? Vide
MesajKonu: Geri: Kadın ile erkek arasında caiz olmayan durumlar nelerdir? Kadın ile erkek arasında caiz olmayan durumlar nelerdir? Icon_minitimePtsi Ekim 06, 2008 9:20 am

ezma[q]uljin demiş ki:
süper saol

sende saol beğendiğine sevindim, tabi birde işe yaradı ise..

ihi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.betulay.eniyiforum.org/
PiLLi_BeBeqH
MoDeRaTöR
MoDeRaTöR
PiLLi_BeBeqH

Cinsiyet:Kadın
Burç:
Hayvan:
Yaş : 28
Kayıt tarihi : 18/11/08
Mesaj Sayısı : 1452


Kadın ile erkek arasında caiz olmayan durumlar nelerdir? Vide
MesajKonu: Geri: Kadın ile erkek arasında caiz olmayan durumlar nelerdir? Kadın ile erkek arasında caiz olmayan durumlar nelerdir? Icon_minitimeC.tesi Ara. 20, 2008 3:02 pm

tsekkürLer (= eline sağlık
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.emoturkey.com

Kadın ile erkek arasında caiz olmayan durumlar nelerdir?

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
FoRuMGiZeMLi :: İsLam - Dini ßiLqiLér :: İslam ve Güncel Hayat -